De câte ori nu ai început anul cu noi și noi planuri, ca în maxim o lună să renunți? De câte ori ai început o dietă ca după o săptămână să te întorci la obiceiurile tale? Sau ți-ai propus să mergi la sală de 3 ori pe săptămână, dar abonamentul tău stă nefolosit? Ți-ai propus să lucrezi zilnic la proiectul visurilor tale, dar în fiecare zi zici că de mâine? Și apoi, ca să fie meniul complet, începi să te învinovățești că nu ești în stare, că tu nu poți?
Și totuși vrei să găsești motivația de a face toate aceste lucruri, vrei să devii mai disciplinat pentru că știi că acest lucru te va ajuta să ai rezultate zi de zi? Vrei să scapi de sentimentul că viața ta e haotică? Și să simți că ai o viață mai împlinită și mai aliniată cu tine?
Vreau să îți vorbesc astăzi despre motivație pentru că ea alimentează disciplina.
Motivația reprezintă totalitatea motivelor care determină o acțiune. Se vorbește despre motivație într-un mod pozitiv și totuși există atât motive pozitive, cât și negative, care te determină să acționezi. Primul pas este să devii conștient de aceste motive și apoi să le folosești pentru a antrena mușchiul disciplinei.
Astăzi, vreau să îți prezint cele 7 motive care stau la baza acțiunilor noastre conform Teoriei Motivației a lui Aristotel, Cartea 1, capitolul 10. Aristotel a concluzionat că există 7 factori motivaționali pentru acțiunile noastre, generați fie de emoții, fie de minte: motivul întâmplător, naturalul, impulsivitatea, obiceiul, furia, pasiunea și apetitul pentru plăcere.
- Motivul întâmplător. Da ai auzit bine, primul factor motivațional care te poate îndemna la acțiune este o întâmplare. Nu ți s-a întâmplat niciodată să întâlnești pe cineva cunoscut care să îți vorbească cu o energie și pasiune incredibile despre ceea ce face? Pe măsură ce îl asculți, îți dai seama că vorbește despre lucruri pe care și tu, în adâncul tău, îți dorești să le faci de mult timp? Și nu-i așa că, deși te bucuri pentru acea persoană, simți și o undă de regret? Dar, ce să vezi, această întâlnire se transformă în factorul tău declanșator, pentru că ajungi acasă și nu mai stai pe gânduri, acționezi cu entuziasm și disciplină.
- Naturalul este acel factor motivațional care are o cauză internă și aproximativ fixă, și care apare regulat. Poate îți este greu să oprești Netflixul după miezul nopții atunci când te uiți la un serial, dar vei fi motivat o faci. De ce? Pentru că îți este somn și ai o nevoie naturală să dormi, așa că acționezi în consecință.
- Impulsivitatea. Acțiunile bazate pe impulsivitate sunt cele care te motivează să faci ceva împotriva minții tale raționale și a dorințelor conștiente. Poate că ai deja un stil de viață sănătos și totuși din când în când simți nevoia de a mânca ceva nesănătos sau să sari un antrenament? E nevoie de mult autocontrol ca să poți face față acestor nevoie impulsive.
- Obiceiul. Obiceiul este un factor motivațional și te va face să acționezi fără să stai prea mult pe gânduri pentru că îl simți ca pe a doua ta natură. Obiceiurile sunt câștigate în timp și vor genera acțiuni automat. E important să conștientizezi că obiceiurile sunt atât pozitive, cât și negative. Poate ai obiceiul să citești în fiecare zi înainte de culcare jumătate de oră. Poate ai obiceiul să fumezi câte o țigară în fiecare dimineață la cafea. Cel din urmă devine un obicei negativ dacă ți-ai propus să ai un stil de viață sănătos.
- Furia. Acest factor este pur emoțional și te poate motiva să acționezi într-un mod care nu este benefic pentru tine. Ești atât de furios încât nu îți pasă de integritatea ta morală sau fizică și acționezi împotriva altcuiva indiferent de consecințe.
- Pasiunea. Pasiunea este un factor motivațional puternic. Are atât nuanțe pozitive, cât și negative. Nu ți s-a întâmplat să fii atât de pasionat de un subiect încât să vorbești la nesfârșit despre el, fără să mai asculți părerea celor din jur? Însă, când folosești pasiunea în interesul tău, aceasta contribuie la antrenarea disciplinei. Probabil că ți s-a întâmplat să lucrezi la ceva cu entuziasm și pasiune, tocmai pentru că ți-a plăcut foarte mult subiectul? Nu-i așa că te-ai considerat disciplinat în acele momente?
- Apetitul pentru plăcere. Dorințele te pot motiva într-un mod total irațional și pot acționa împotriva interesului tău. Nu ți s-a întâmplat să mergi la supermarket să cumperi câteva lucruri specifice și te-ai trezit la casă că ai coșul plin, fără să ai nevoie de lucrurile în plus și fără să fi planificat să cheltuiești bani pentru ele?
Aceste 7 motive sunt cele care stau la baza acțiunilor tale și conștientizarea lor te poate transforma într-un om disciplinat sau nu. Poate te gândești la motivație doar într-un sens pozitiv și crezi că dacă ai avea puțin mai multă motivație vei reuși în ceea ce îți propui. Dar nu înseamnă că dacă ai motivație, vei avea și disciplină.
Vreau să îți dau un exemplu personal: cum mi-am propus să transform mersul la sală de 3 ori pe săptămână în obicei, știind că dacă fac lucrul acesta acțiunea de a merge la sală va deveni a doua mea natură și se va întâmpla automat. Am lucrat cu acest obiectiv în minte și cu câteva lucruri pe care le știam despre mine.
Acum un an, mi-am propus să încep un program sportiv și să îl urmez cu disciplină. Deși am o fire sportivă, găsirea motivației pentru a menține un program constant nu a fost ușoară, chiar dacă știam că îmi doresc să fiu în formă și sănătoasă.
- Am constatat că motivația extrinsecă este eficientă în cazul meu. Așa că mi-am propus să lucrez cu un antrenor pentru cel puțin 6 luni. Știam că acest lucru mă va menține motivată până când obiceiul de a face exerciții se va transforma dintr-o motivație externă într-una internă. Deoarece îmi place să îmi respect cuvântul dat, am fost consecventă și nu am lipsit de la antrenamente.
- Îmi place să mă trezesc dimineața devreme, am ales o sală și un antrenor care să permită antrenamentele începând cu ora 7 dimineața, și care să fie aproape de casă.
- Am respectat programul, mergând la sală de 3 ori pe săptămână, începând cu ora 7. A fost dificil la început să rămân consecventă, dar faptul că aveam un program stabilit cu antrenorul m-a determinat să continui și să nu lipsesc de la antrenamente.
Am observat că motivația s-a transformat și că nu mai aveam nevoie de impulsuri externe atunci când antrenorul a avut o vacanță prelungită, cam după 6 luni de când începusem programul. Mersul la sală de 3 ori pe săptămână devenise un obicei, pe care îl păstrez și în ziua de azi fără să fiu tentată să renunț.
Primul pas pe care e nevoie să îl faci pentru a exersa disciplina este să conștientizezi ce te motivează să acționezi atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ. Această înțelegere va determina cât de eficient vei exersa disciplina pentru a îți atinge obiectivele.
->Ia cu tine acest exercițiu:
- Timp de 30 de zile notează acțiunile pe care le faci.
- Identifică motivele care se ascund în spatele fiecărei acțiuni.
- Notează care sunt motivele negative și pozitive.
- Lucrează cu cele pozitive și care sunt în beneficiul tău pentru a antrena mușchiul disciplinei.
Disciplina este fundația pentru a îți construi viața aliniată cu tine și cu valorile tale. Disciplina este fundația din Piramida 4D. Dacă îți dorești să identifici motivele din spatele acțiunilor tale și să îți antrenezi disciplina cu un specialist, scrie-mi.
Pe data viitoare.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.