Ai de făcut o alegere și pur și simplu te dai peste cap și tot nu știi care este aceea? Te simți blocat pentru că nu vezi o soluție: nici așa cum se întâmplă lucrurile acum nu e bine, dar nici variantele pe care le ai nu sunt ceea ce trebuie? Și te învârți prin mintea ta: ce să fac, cum să fac? Iar sentimentul de neliniște și nehotărâre nu face decât să crească exponențial?
Scriu acest articol inspirată de discuția pe care am avut-o cu un client care încearcă să ia o decizie în ceea ce privește calea profesională pe care să o urmeze și care implică o schimbare foarte mare în ceea ce privește stilul de viață actual. Și înțeleg foarte bine aceste sentimente pentru că m-am confruntat de multe ori cu indecizia. Indecizia provoacă anxietate, frustrare, neliniște, frică. Iar când schimbarea este mare, totul se amplifică.
Ce m-a ajutat întotdeauna a fost să mă întorc mereu la planurile mele sau să creionez alte planuri care să fie actuale cu etapa din viață în care mă aflu. Ele îmi dau acel echilibru emotional și focus, pentru că sunt aliniate cu valorile mele, cu viziunea mea despre viață și muncă și cu prioritățile mele.
Pe scurt, planurile, despre care am mai vorbit și aici, sunt:
- Planul 1 – povestea pe care ți-o spui acum
- Planul 2 – ce faci dacă planul 1 nu este o opțiune
- Planul 3 – un plan care nu ține cont de constrângerile actuale
Nu totul din cele 3 planuri este realizabil, dar când le construiești o să vezi că anumite direcții și acțiuni sunt nenegociabile. Ele te vor ghida când ai de făcut o alegere dificilă. La mine nenegociabile sunt sănătatea și educația, care primează în fața altor dorințe, acțiuni. Știu sigur ca dacă voi avea de ales, din diferite motive, între sănătate și educație vs hobby, călătorii, o să le aleg pe primele două. Inevitabil, există un sentiment de pierdere inițial, pentru că vreau să și călătoresc și vreau să mă bucur și de hobby-urile mele. Dar dacă mut focusul pe prioritățile mele, ajung să mă liniștesc și să fac pace cu mine.
2 întrebări puternice care să te însoțească când ai de luat decizii dificile:
- Ce este adevărat chiar acum despre tine și viața ta?
răspunzând cu sinceritate la această întrebare vei afla unde te afli chiar acum. Atenție când răspunzi, pentru că e foarte posibil să spui ce îți dorești sau ce a fost real în trecut, nu ceea ce e real azi. E ca schiorul care a suferit un accident la ski și are nevoie de 6-8 luni de recuperare. Și în loc să se concentreze la recuperare și la acțiunile necesare pentru a se recupera cât mai repede, el suferă că a trebuit să pună schiatul pe pauză. Am luat exemplul cu schiul pentru că este unul dintre hobby-urile mele. Faptul că pune schiatul pe pauza, nu înseamnă că nu va mai schia niciodată, ci că acum realitatea e alta.
- Care sunt prioritățile tale?
Indiferent de decizie, stabilește ce este nenegociabil. Care sunt acele lucruri foarte importante pentru tine. Poate e vorba de timpul petrecut cu familia, poate este vorba despre investiția în educația ta și a copiilor, poate e vorba de suma de bani pe care dorești să o economisești anual. Poate fi orice, dar acest orice este nenegociabil. În felul acesta când e nevoie să faci o alegere, vei avea liniștea că valorile tale sunt respectate.
După ce răspunzi la cele doua întrebări, fă pace cu tine. Nu toate lucrurile pe care le vrei sunt posibile în acest moment. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi posibile niciodată. Este doar o etapă.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.