Ești blocat, te simți prins într-o capcană. Știi că ar trebui să faci o schimbare, dar nu știi care este aceea și nici ce ai putea face. Este ora 3 dimineața și nu poți dormi. Te întorci de pe o parte pe cealaltă. Îți dorești să se întâmple ceva să fie mai bine. Dar să se întâmple pur și simplu, fără efort suplimentar. Și nu pentru că nu ai vrea să faci efort, ci pentru că nu poți. E suficient cât faci.
Până la urmă adormi. Te trezești la 6-7 dimineața.
Dacă ești mamă, începe caruselul: faci micul dejun,duci copilul sau copiii la grădinită sau școală, mergi la birou, nici nu știi când se face după-amiază, iei copiii de la gradință sau de la școală, mergeți în parc, vă întoarceți acasă, gătești cina, poate îi ajuți la teme, le citești seara înainte de culcare. Și a mai trecut o zi. Simți că nu poți mai mult. Îți simt neliniștea, am fost aici mulți ani.
Dacă ești angajat, salariul din fiecare lună te face să te simți cât de cât liniștit. Te trezești, te duci la birou, faci task-urile pe care le ai de făcut, la sfârșitul zilei nu mai ai energie să te ocupi de ceea ce visezi de ani de zile. Mai bine un serial pe Netflix. Mai e și mâine o zi, dar așa zici în fiecare zi. Am fost și aici timp de mulți ani.
Dacă ești student sau doar ce ai terminat facultatea, nu vrei să mai auzi de învățat, de ani de zile doar asta faci. Înveți și iar înveți. Acum vrei viață socială, vrei să mergi cu prietenii la concerte și să te bucuri din plin de anii tinereții. Lucrezi și îți dorești ceva mai mult profesional, dar e bună și rutina, nu?
Observi asemănările? Te-ai obișnuit cu viața pe care ai construit-o. De ce ai vrea să schimbi ceva acum și poate să strici ce ai? De ce ai vrea să faci efort suplimentar? Nu vrei să faci o schimbare pentru că nici cum e acum nu e chiar așa de rău.
Și totuși noaptea te trezești și te învăluie tristețea, neliniștea, vinovăția: “Eu de ce nu pot?”. Am trecut și eu pe aici și sunt momente în care încă simt acest lucru. Blocajul. Blocajul care creează o stare de neliniște, apăsare și tristețe. Îți place viața ta actuală, dar parcă lipsește ceva. Și tu știi ce lipsește, dar nu poți sau nu vrei să depui efortul suplimentar pentru a obține acel ceva.
Aș vrea să îți spun că am rețeta magică: te dai de trei ori peste cap, afli care e acea piesă de puzzle lipsă și se rezolvă totul ca prin minune.
Dar o să te dezamăgesc. Nu există rețetă magică, iar minunea ești tu. În tine există toată puterea de a găsi acele minute sau ore pentru a te ocupa de ceea ce îți creează neliniște noaptea. Dacă ești o mamă într-un carusel de activități, cum ar fi să găsești măcar o oră să ajungi la sală să faci sport, cel puțin la început? Dacă ești un angajat și vrei să ai energie să te ocupi de ceea ce visezi de ani de zile, cum ar fi să prioritizezi acest lucru la începutul zilei, inainte de a începe munca de la birou? Dacă ești student sau doar ce ai terminat facultatea, cum ar fi să te vezi cu prietenii în anumite zile din săptămână și pe celelalte să le dedici dezvoltării profesionale?
Schimbările sunt mici, dar orice schimbare mare înseamnă multă rezistentă și tentația de a amâna sau a renunța.
Simți să rămâi blocat? Este ok, mai stai acolo. Între timp aș vrea să îți spun câte puțin despre life design, poate te ajută să vezi dincolo de blocaj.
- Privește-ți viața ca pe o sală de clasă. Curiozitatea și deschiderea către lume te ajută să îmbrățișezi necunoscutul și să explorezi noi posibilități. Te simți blocat azi, dar pune întrebări, caută informații, fii deschis către nou. Vorbește cu vânzătoarea de la magazin, uită-te în ochii ei când plătești, salută-ți vecinii, întreabă-i de sănătate, vorbește cu colegii, ascultă-i. Este ceea ce se numește “radical collaboration”, atunci când te deschizi către lumea întreagă, nu doar către mediul cu care ești obișnuit zi de zi.
- Practică compasiunea de sine, dar nu iertarea de sine. Dacă cineva îți vorbește urât în fiecare zi, dar îți cere iertare imediat după, cum te simți? Nu te obosește acest ciclu repetat? Nu fi chiar tu acea persoană toxică din viața ta! Nu confunda compasiunea de sine cu iertarea de sine. Dă-ți răgaz atunci cănd te simți blocat, dar nu căuta scuze să rămâi acolo. Ca să depăsești blocajul ai nevoie de o mentalitate puternică sau ai nevoie de ajutor.
- Cere ajutor. Știu, este greu să recunoști că ai o problemă, că ai un blocaj. Și am încredere 100% în tine că vei reuși fără să ceri ajutor. Dacă ești ca mine, vrei să rezolvi lucrurile tu. Ani de zile am răzbit chiar dacă deseori am dat de greu. Dar, sentimentul pe care l-am avut atunci când am început să cer ajutor a fost incredibil. A fost ca atunci când dai saci grei din spate. Te îndrepți și privești în zare, cu sacii în spinare privești doar în jos. Iar perspectivele care se deschid când privești în zare sunt nebănuite. Și ajungi să te întrebi: oare cum de nu am știut acest lucru mai devreme?
- Construiește-ți viziunea ta asupra vieții tale. Ce înseamnă pentru tine o viață bună? Care este scopul tău în această lume? Este punctul care pe mine m-a ajutat cel mai mult în ultimii ani. Când nu ai răspunsul la aceste întrebări și nu ți-ai construit viziunea, altcineva îl are pentru tine și vei trăi viața celuilalt. De aici poate și blocajul. Ce faci atunci când te simți diferit, când suferințele și obstacolele pe care le simți tu nu sunt și ale celor din jur? Pentru că busola lor este diferită de a ta. Nu este simplu să-ți găsești drumul atunci când cei din jur nu văd șau nu pot vedea obstacolele și suferințele tale, chiar dacă încearcă. Când înțelegi cum ești tu construit în această lume, care sunt valorile și credințele tale, atunci vei găsi puterea mentală de a merge mai departe, de a depăși blocajul, de a desena viața ta. Nu înseamnă să trăiești singur, înseamnă să te armonizezi cu cei din jurul tău, să le împărtășești viziunea ta și să accepți viziunea lor.
- Răstoarnă viziunea. Dacă încă nu știi cum să răspunzi la punctul 4, ce-ar fi să încerci să răspunzi la întrebarea: “cum arată viața pe care nu ți-o dorești?”. Ce experiențe vrei să nu mai repeți? Ce vrei să nu mai înveți? Ce vrei să nu mai lucrezi? Cu ce fel de persone vrei să nu mai interacționezi sau să colaborezi? Uneori e mult mai simplu să identifici ce nu vrei în viața ta. Le marchezi ca și probleme și începi să faci schimbări.
- Găsește echilibrul. Dacă îți propui schimbări prea mari de la început, e foarte posibil să simți multă rezistență și să lași tot timpul pe mâine. Nu seta așteptări nerealiste, pentru că atunci când nu vei putea să le concretizezi, te vei învinovăți. Începe încet, dar consistent. Nu rata întâlnirea cu tine. Este normal să ai zile în care să simți că poți muta munții din loc și zile în care să îți dorești doar să stai să te uiți pe Netflix. Viața este un dans între creștere și acceptare, iar cheia este echilibrul. Când începi cu schimbări mici, o să fie mai ușor să intri în acest dans și, în același timp, să rămâi consistent.
Vrei să rămâi blocat în continuare? Este ok, mai stai acolo. Dacă, în schimb, vrei să faci o alegere acum, fii hotărât. Ia decizia. Conștientizarea este primul medicament. Al doilea medicament este acțiunea.
Dacă te poți descurca singur sau singură, e minunat, mergi mai departe. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, uită-te în jur. Cineva, cu care rezonezi, e sigur acolo și îți poate întinde o mână. De ajutor sau de sprijin.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.