Te afli la o răscruce. Te gândești încotro mergi. Trec anii și ți se pare că trec din ce în ce mai repede. Simți în interiorul tău că ai fost ca un roboțel și ai făcut toate lucrurile pe repede înainte. Și ai din ce în ce mai multe gânduri. Parcă ai vrea ceva mai mult, nu știi exact ce sau poate știi. Și simți o neliniște interioară.
Zi de zi îți propui să faci ceva. Dar de mâine, pentru ca azi ai alte priorități. Te îngrijorează că dacă ai acționa, ceva din dinamica relațiilor tale actuale, a contextului de viață se va schimba.
Te văd, te aud. Am trecut pe acolo și încă trec.
Este normal să simți că dacă schimbi ceva, vei pierde liniștea, vei simți poate vinovăție pentru că vei face niște alegeri care vor avea impact asupra vieții tale, asupra celor din jur. Te simți ca la o răscruce. #LiveBeyond este despre a fi sau a te simți la o răscruce și mai ales despre a (re)configura traseul tău.
Mai devreme sau mai târziu, noi, toți, ajungem la aceeași destinație. Destinația nu depinde de noi, dar de noi depinde cât de împlinitor este drumul pe care mergem.
Ca să calmezi neliniștea interioară ai nevoie de o viziune pentru viața ta, să pășești pe drumul tău, cu respect și recunoștință pentru drumul pe care ai fost sau ești acum. Când avem o viziune, ne stabilim niște obiective, ale noastre, nu ale altora. Viziunea și obiectivele ne vor ghida.
Pe drum putem să le pierdem sau putem să preluăm obiectivele altora. Ce facem atunci? E ca pe traseele de munte. Avem o hartă, niște marcaje care ne ghidează. Când nu mai vedem marcajele, ne speriem, ne temem ca ne-am rătăcit și căutăm cu înfrigurare semnul pierdut. Cam așa facem și când ne rătăcim de la drumul nostru. Pentru că știm viziunea și obiectivele, până la urmă, azi sau mâine sau poimâine, ne întoarcem la el. Ne rătăcim o vreme, dar după căutări în interiorul nostru, ne întoarcem la calea noastră.
Cred că aud una dintre vocile din mintea ta: “Dar ce se va întâmpla dacă fac această schimbare acum? Mi-e frică.” Oprește-te. Schimbarea nu trebuie sa fie bruscă. Nu schimbi totul și zici gata pornesc pe drumul meu.
Îți propun un exercițiu inspirat din “Designing your life” de Bill Burnett si Dave Evans. Mi l-am aplicat mie în diferite etape. Îl aplic constant și celor cu care lucrez. Mi se pare cu adevărat revelator, pentru că deschide perspective nebănuite.
Ia un pix și o hârtie și fă următorul exercițiu în 7 pași. Durează maxim 20-30 de minute.
- Pornești de unde te afli.
- Alegi un interval de timp: 3 sau 5 ani.
- Îți imaginezi 3 planuri viitoare ale vieții tale, pe care te vezi trăindu-le.
- Planul 1 – Care este povestea pe care ți-o spui astăzi despre următorii 3 sau 5 ani?
- Planul 2 – Ce ai face în următorii 3 sau 5 ani dacă Planul 1 nu este o opțiune?
- Planul 3 – Ce ai face în următorii 3 sau 5 ani dacă nu ai avea constrângeri legate de bani, statut, presiuni externe sau orice altă constrângere.
- Scrii povestea pe care ți-o spui despre urmatorii 3 sau 5 ani pentru fiecare plan. Adaugi în fiecare poveste evenimente semnificative pe care le poți vizualiza atât în plan personal, cât și profesional.
- Dai un nume fiecărui plan.
- Evaluezi fiecare plan pe baza a 4 indicatori: „Resurse”, „Îmi place”, „Încredere”, “Coerență”:
- Resurse = Ai resursele necesare (timp, bani, abilități) pentru a realiza planul?
- Îmi place = Cum te simți legat de acest plan posibil? Îți place? Nu prea. Așa și așa.
- Încredere = Crezi că e un plan posibil? Da? Poate? Nu chiar.
- Coerență = E acest plan aliniat cu cine ești tu? Sau este despre “trebuie”. Este coerent cu ceea ce îți dorești în viața ta personală și profesională?
- Reflectezi care dintre cele 3 planuri te inspiră.
Acesta ar putea fi primul pas pentru a traversa răscrucea. Este despre a îți (re)configura traseul, dar nu brusc, ci cu schimbări mici, cu construirea unei viziuni și a unor obiective.
Tare aș vrea să îmi lași un gând despre ce ai descoperit în urma exercițiului.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.