Draga mea,
Această scrisoare este pentru tine, cea care pășește prin cei mai frumoși ani ai vieții. Când ai 20 de ani și un pic, probabil că ești în ultimii ani de facultate sau doar ce ai terminat facultatea, îți cauți primul job sau deja îl ai.
Simți că lumea este a ta. Ești plină de energie. Visezi frumos despre ce va urma în viața ta. Ai o grămadă de planuri. Uneori știi foarte bine ce vrei. Alteori cei din jur te influențează când iei decizii. Uneori te întrebi care e pasiunea ta. Alteori te bucuri că, în sfârșit, câștigi banii tăi și poți să te distrezi cu prietenii. Uneori te uiți în oglindă și te simți cea mai frumoasă fată din lume. Alteori suferi că un băiat te-a dezamăgit crunt.
Știi că poți face o grămadă de alegeri. Dar alegerile nu fac viața mai ușoară.
Rămâi în continuare să locuiești cu părinții sau te muți în chirie? Îți continui studiile sau te concentrezi doar asupra jobului pe care l-ai găsit?
Simți că ai multe provocări care se împletesc cu distracția, petrecerile, călătoriile. Totuși după atâta învățat, în sfârșit ești liberă.
Mai auzi din când în când sfaturi de acasă, ce carieră să urmezi, dacă să te măriți sau nu. Îți place că ești sprijinită, doar că ai vrea să faci alegerile singură.
Mă gândesc la mine în acei ani. Cel mai greu a fost să îmi găsesc calea din punct de vedere profesional. Terminasem secția Calculatoare la Politehnica București și lucram ca programator. Îmi plăcea ceea ce făceam, în același timp simțeam că îmi doresc mai mult lucru cu oamenii. La acel moment consideram că cele două se exclud, mai ales din cauza dinamicii din piața muncii, că cele două nu au cum să coexiste și asta mă frustra maxim. Între timp, mi-am schimbat părerea și parcursul meu profesional m-a pus în diverse contexte. Am lucrat și lucrez cu oameni și clienți din toată Europa, ceea ce înseamnă pentru mine expunere la diverse culturi, experiență cu diverse tipuri de oameni. Acum 17 ani nu mi-aș fi imaginat că e posibil așa ceva.
Provocările pentru tine apar pe multe planuri.
Nu e o perioadă ușoară în a îți găsi calea din punct de vedere profesional. O carieră satisfăcătoare și stabilă poate fi dificil de conturat, în special într-o piață a muncii
competitivă și în continuă schimbare. E nevoie să răspunzi la diverse întrebări actuale: urmezi o carieră standard, mergi spre roluri noi apărute o dată cu transformările digitale din ultimii 20 de ani, mergi spre voluntariat sau organizații nonprofit, pornești ceva pe cont propriu. Aceste dileme sunt mai prezente ca niciodată, tocmai datorită transformărilor din piața muncii, transformări pe care acum 20 de ani nimeni nu le anticipase.
Un alt factor care poate influența parcursul tău este decizia de a continua studiile, de a începe să lucrezi din timpul facultății sau după terminarea liceului sau, de ce nu, de îți lua un an liber după terminarea liceului pentru a călători și a decide cum vrei să continui. Dorința de independență, de a avea un buget personal te influențează când iei o decizie de genul acesta.
Pe de o parte vrei să-ți explorezi interesele și pasiunile, să înțelegi care e scopul tău în viață, calea pe care să mergi. Pe de altă parte, există în continuare o presiune socială puternică de a atinge anumite etape de viață cum ar fi căsătoria, nașterea unui copil sau achiziționarea unei case.
Expunerea constantă la viețile idealizate ale altor persoane pe rețelele de socializare îți creează așteptări nerealiste și comparații nesănătoase. Asta creează o presiune imensă pentru că trăiești un sentiment intens de inadecvare sau insuficiență mai ales în comparație cu realizările aparent perfecte ale altora.
Dar indiferent de provocări am o veste bună pentru tine. Ai exact vârsta când inteligența fluidă este la apogeu. Inteligența fluidă este un concept dezvoltat de psihologul Raymond Catell, care se referă la abilitatea de a gândi logic și de a rezolva probleme fără ca o persoană să se bazeze pe cunoștințe sau experiențe anterioare. Cei între 20 și 30 de ani învață repede, se concentrează pe ceea ce contează și generează soluții, fiind adevărați inovatori.
Oricât de multe provocări ai avea, ești la vârsta la care ai entuziasm și energie să acționezi cu determinare și curaj. Și asta este frumusețea vârstei. 40+ este vârsta de explorare, de filozofie. 20+ este vârsta de acțiune și energie. Pornește la drum răspunzându-ți la întrebările și dilemele pe care le ai. Life design te poate ajuta.
Îți las 3 sfaturi din life design care să te motiveze și mai mult pentru a acționa cu încredere și entuziasm pentru a-ți găsi calea și identitatea:
1-Evaluează ce înseamnă pentru tine viața.
- De ce crezi că te afli în această lume?
- Care este scopul vieții din punctul tău de vedere? Ce îți aduce bucurie, împlinire?
- Identifică valorile. Care sunt valorile tale de bază? Ce este cu adevărat important pentru tine în această etapă a vieții?
2-Descoperă ce reprezintă pentru tine munca.
- Cum îți place să muncești?
- De ce vrei să muncești? Cum ai vrea ca munca ta să influențeze oamenii din jur, comunitatea din care faci parte?
3-Dezvoltă o rutina.
- Ai o rutină? Ce îți dă energie și ce te trage în jos? Cum poți să adaugi lucruri care îți dau energie în rutina ta zilnică.
- Când o să îți creezi o rutină chiar și la 20+, chiar dacă viața este mai mult despre a o trăi la maxim, o să ai parte de energie și entuziasm, plus focus de a realiza ceea ce îți propui.
Urmează-ți inima. Vrei să descoperi lumea, dar mai întâi află viziunea ta proprie despre viață și despre muncă.
Apoi pleacă în călătorie. O să îți fie mai ușor să treci prin apele mai liniștite sau mai învolburate ale vieții.
Iar apoi, schimbă locurile prin care treci cu inima ta.
Cu drag, Raluca ❤️
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.