În ultimele luni, am traversat o perioadă extrem de agitată profesional. Pe lângă activitatea mea suplimentară ca life design coach și investiția de timp în acest proiect pe care îl ador, jobul meu de zi cu zi este de product manager. Din cauza unor schimbări în organizație, trebuie să susțin o periodă două echipe simultan.
Având în vedere că trebuie să asigurăm o disponibilitate de 99.98% pentru produsul nostru, presiunea este constantă. Activitățile din timpul unei zile sunt multiple: gestionarea clienților, să ofer răspunsuri la diverse întrebări din partea clienților sau colegilor, să analizez funcționalitățile ce urmează a fi dezvoltate.
La un moment dat, am simțit că pur și simplu nu mai am chef. Trecerile rapide de la un subiect la altul și de la o ședință la alta mă făceau să mă întreb, la sfârșitul zilei, “Eu ce am realizat de fapt astăzi?”. Părea că lucrurile nu se mai termină niciodată și mă simțeam epuizată și fără chef la finalul fiecărei zilei.
Fiind atentă la stările mele, am observat că aceste sentimente nu mai dispăreau. Mi s-a mai întâmplat să mă simt astfel, dar de obicei înainte de vacanțe și nu dura prea mult. Acum însă, lipsa de chef părea să nu mai plece.
Nu m-am grăbit cu concluziile. Mi-am notat în fiecare zi ceea ce mă nemulțumea. A reieșit că totul era pe repede înainte, părea că nu duc nimic la bun sfârșit, rămâneau multe lucruri în lucru, iar la sfârșitul zilei mă simțeam vinovată, plus o stare de nemulțumire și frustrare. Nu mă puteam relaxa cu familia sau să lucrez la proiect în liniște.
Norocul a fost să mă întâlnesc cu o prietenă care are un băiețel de 3 ani. Era atentă cu copilul ei când trecea de la o activitate la alta. Îi oferea o perioadă de tranziție între activități, o perioadă în care cu calm și blândețe îl ghida de la o activitate la alta. Și mi-am adus aminte de această tehnică pe care o aplicam și eu copilului meu când era mai mic, tocmai pentru a îl liniști.
Și uite așa am început să redesenez zilele și mai ales modul în care închid fiecare zi de lucru.
În life design, 3 întrebări de coaching pentru a explora lipsa de chef sunt:
- Ce anume te face să simți că nu ai chef?
- Cum se manifestă la tine lipsa de chef în activitățile zilnice?
- Când ai început să simți lipsa de chef?
Pe lângă aceste întrebări, te invit să aplici și tehnica tranziției de 15 minute. Cum ar fi să aplici această tehnică copiilor și asupra ta? Poate nu după fiecare activitate în parte, dar cel puțin la sfârșitul zilei de lucru.
Cum creezi tehnica tranziției de 15 minute?
- Programează în calendar 15 minute înainte de terminarea programului de lucru.
- Fii consecventă și respectă această pauză zilnic pentru a o transforma într-un obicei consistent.
- Notează ce ai reușit să faci de-a lungul acelei zile. Te va ajuta să te apreciezi, să realizezi câte lucruri ai făcut deja și să închizi mental ziua.
- Analizează ce nu ai reușit să faci până la sfărșitul zilei și prioritizează acele lucruri pentru ziua următoare.
Când simți o lipsă de chef permanentă și frustrare că treci de la o activitate la alta fără pauză, această tehnică te va ajuta să ai claritate mentală și te va liniști. vei deveni mai conștientă de ceea ce realizezi zilnic și stima ta de sine nu va mai avea de suferit.
Probabil că o tehnică și mai eficientă pentru o stare de bine este de a avea măcar 10 minute de tranziție între activitățile sau ședințele zilnice. 10 minute de analiză, de conectare la următoarea activitate. Eu încă nu am reușit să o implementez, am zile în care intru dintr-o ședință în alta, fără pauză. Dar nu renunț, o să te anunț când voi reuși.
Încearcă tehnica tranziției de 15 minute și scrie-mi dacă observi modificari în ceea ce privește nivelul tău de chef și, de asemenea, în ceea ce privește stima ta de sine. Sunt tare curioasă.
Hai și pe profilul de Instagram: odyvu.ld.
Cu ❤️, Raluca
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.