De ce vorbim despre life design sau proiectarea vieții? A proiecta, la modul general, este despre a ajunge la soluții mai bune în funcție de context și de constrângerile existente. Viața, la fel ca orice problemă de design, este plină de constrângeri: timp, bani, vârstă, locul în care trăim, context social, etc. Trăim vremuri în care schimbarea este poate singura constantă. Și cum, noi oamenii, suntem de cele mai multe ori rezistenți la schimbare, aceasta aduce cu ea la pachet frustrări, nemulțumiri, dezamăgiri. Nu poți avea totul. Dacă vrei mai mult, e nevoie să fii creativ și să faci nevoile și dorințele să coexiste. Și acest lucru înseamnă să ai o gândire de designer.
Viața noastră e cel mai mare proiect al nostru. Creează o viață pe care să o iubești.
Iată 5 secrete care te pot ajuta să desenezi o viață coerentă cu cine ești – o viață care să se simtă ca tine, să arate ca tine, o viață care ești tu.
1.Doze mici de life design
Care sunt ingredientele principale ale vieții tale? Acele elemente de bază care o compun? Poate că e vorba de familie, sănătate, muncă, prieteni, hobby-uri, iubire, timp liber. Este ca și când ai descompune viața ta în acele părți principale care o compun.
Îți propun să scrii aceste părți. În felul acesta, o să ai o reprezentare vizuală pentru fiecare element care compune viața ta în acest moment. Următorul pas este să alegi ce vrei să faci cu fiecare parte – ce vrei să păstrezi?, ce vrei să omiți și ce vrei să schimbi? Noile tale alegerile vor determina modul în care viața ta se va schimba.
Descompunerea te ajută să schimbi perspectiva pentru a reconstrui o nouă realitate care este mai mult decât suma părților. Astfel îți concentrezi atenția asupra a ceea ce contează.
Îți dorești să te muți din București în Cluj? Dar cum ar fi de exemplu să stai pentru câteva săptămâni în Cluj înainte să te muți cu totul astfel încât să simți energia orașului și a oamenilor? Cum ar fi ca înainte de a te înscrie din nou la facultate și de a renunța la locul de muncă să participi la niște cursuri serale să vezi cum te-ai simți din nou în rolul de student?
A testa nu înseamnă să te arunci cu capul înainte. Ci de a îți da voie să încerci, să poți integra noul în viața ta și să faci schimbările potrivite.
2.Inspiră-te de la oamenii pe care îi admiri
Identifică calitățile la oamenii pe care îi admiri. Calitățile pe care le recunoști la alți oameni și care te inspiră sunt acele lucruri pe care deja le ai și tu și pe care poți să le dezvolți la tine.
Scrie oamenii și calitățile pe care le admiri la ei. Înlocuiește numele lor cu numele tău pentru a vedea că acele calități ale lor sunt și ale tale, că valorile pe care le admiri la ei sunt și valorile tale.
Acestea sunt valorile care să te inspire când îți proiectezi și îți construiești viața. Poate admiri un sportiv de top, iar calitățile pe care le identifici la acesta sunt disciplina și consistența. Introdu disciplina și consistența în activitățile tale de zi cu zi.
3.Rescrie convingerile care te limitează
Uneori suntem tentați să dăm vina pe ceva sau pe altcineva pentru felul în care se desfășoară viața noastră. Este mai ușor așa, în loc să recunoaștem că noi ne punem singuri piedică. Schimbând perspectiva, putem învăța să vedem aceleași lucruri diferit și să transformăm constrângerile în oportunități. Toți avem slăbiciuni și aspecte pe care le considerăm negative la noi, dar în loc să le vedem ca obstacole, putem transforma ceea ce nu putem schimba în ceva ce putem folosi pentru a crea un rezultat pozitiv. În loc să spun “Pentru a mă simți împlinită trebuie să am succes pe toate planurile – carieră, familie, sănătate, relații.” spun “Am oportunitatea să definesc ceea ce înseamnă succesul pentru mine”. Astfel, iei presiunea de pe umerii tăi.
4.Rescrie convingerile care te limitează
Uneori, dorințele și nevoile sunt în conflict. Poate îți spui: “Ar trebui să lucrez pentru că trebuie să livrez ceva până la sfârșitul săptămânii, dar am promis familiei că plecăm în vacanță.” Totuși, nevoile și dorințele noastre pot trăi în același spațiu. Dacă ai lucra puțin în vacanță? Sau invers, când ești la serviciu, cum poți să te simți pentru scurt timp ca și când ai fi în vacanță? Rezolvarea conflictului dintre nevoi și dorințe te poate ajuta să îți atingi obiectivele prin combinarea opțiunilor.
5.Integrează valorile design-ului în viața de zi cu zi
Cinci valori interdependente care stau la baza principiilor design-ului și te pot ghida în crearea unei vieți împlinite sunt optimismul, empatia, gândirea holistică, deschiderea și colaborarea.
Gândirea pozitivă, pe care personal o încurajez, nu înseamnă să nu ții cont de pericole sau să te arunci cu capul înainte fie ce-o fi. Înseamnă, de fapt, că, indiferent că ai eșuat acum, sigur poți găsi o soluție mai bună, oricât de grea ar fi problema. Așa că ceea ce poți face este să încerci să te focusezi pe soluții și pe oportunități în loc să te concentrezi pe probleme.
Optimismul alimentează creativitatea. Pentru că atunci când te confrunți cu o problemă și ai o gândire pozitivă, o să cauți alte posibilități și soluții pentru a depăși obstacolele pe care le întâmpini. Sau te lași inspirat de soluțiile găsite la probleme similare pe care le-ai observat în alte contexte. Acest lucru înseamnă să fii creativ.
A avea empatie pentru ceilalți și pentru noi înșine este deseori primul pas în rezolvarea problemelor. Pentru că atunci când ai empatie o să intri și în pantofii celuilalt și o sa vezi situațiile și problemele din perspective diferite.
Când te gândești la problemele tale dintr-o altă perspectivă poți să găsești soluții creative. Acest lucru este valabil și pentru gândirea holistică. Făcând un pas înapoi pentru a vedea imaginea de ansamblu, contextul mai larg, vei putea să faci conexiuni între diferite aspecte ale problemelor cu care te confrunți. Vei vedea noi posibilități și vei lua decizii mai bune.
Când ești deschis, o să îți pui întrebări: “ce-ar fi dacă?” , nu o să spui de la început “nu”. Când rămâi deschis și curios, nu o să pleci din start cu presupuneri și prejudecăți, ci vei vedea posibilități ca un începător în ale vieții, vei face descoperiri noi care îți vor permite să faci un pas mai departe în a îți proiecta viața ideală.
Trăim vremuri complexe și problemele de astăzi sunt prea dificile pentru ca o persoană să le rezolve singură. De aceea, colaborarea și suportul celorlați te vor ajuta să faci față și celor mai dificile provocări.
Life design este de a îți construi viața perfectă pentru tine, nu o viața ideală cum o vezi în filme. Perfect înseamnă aliniat cu valorile, interesele și aspirațiile tale personale.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.