Pentru a scrie acest articol am fost inspirată de lucrul cu o clientă care a avut o perioadă de câteva luni intense la locul de muncă, timp în care prioritatea principală a ei a devenit munca. În mod inevitabil, o arie din viața ei a avut de suferit și anume zona de pasiuni sau hobby-uri. A sacrificat exact timpul pe care și-l dedica sieși și anume acele activități săptămânale care o relaxau. încet, încet fără să-și dea seama a apărut epuizarea și inevitabil problemele de sănătate.
Dar de câte ori nu ni s-a întâmplat același lucru oare?
De câte ori nu ai simțit că munca îți acaparează viața? Că singura dorință după o zi de muncă este să te arunci în pat și să dormi? Iar a doua zi, surpriză, să o iei de la capăt.
Sau poate invers, ai avut atât de multe probleme legate de sănătate încât capacitatea de concentrare asupra activității profesionale a scăzut semnificativ? La fel și concentrarea asupra relațiilor sau pasiunilor?
Toate aceste aspecte sunt interconectate și din acest motiv nu putem vorbi neapărat doar de echilibru între viața personală și viața profesională. Se vorbește însă foarte mult despre acest echilibru pentru că munca ocupă per total cam 1/3 din existența noastră și este un aspect care poate avea un impact foarte mare asupra fiecăruia dintre noi.
Nu există un echilibru perfect 50/50, putem însă să vorbim despre cum aducem viața profesională în armonie cu tot ce reprezintă existența noastră. Când spunem să păstrăm un echilibru, înseamnă să ne străduim să găsim resurse pentru a gestiona stresul și epuizarea, și să avem suficientă energie pentru a da atenție și celorlalte zone din viața noastră. Pentru fiecare dintre noi, armonia reprezintă ceva diferit și se poate schimba în funcție de fiecare etapă din viață. La 20 de ani, cel mai probabil relațiile și profesia au prioritatea cea mai mare, apoi la 30 plus când apar copiii, poate că profesia, relațiile și pasiunile vor fi afectate, iar de la 40 de ani în sus probabil că o prioritate mai mare o vom da sănătății. În funcție de etapa în care te afli, armonie înseamnă altceva, și un plan personalizat te ajută să dai atenție fiecărei arii importante din viața ta.
Vorbim mult despre viața profesională pentru că de acolo ne luăm resursele financiare care ne permit să alimentăm și celelalte arii ale existenței, de acolo ne luăm recunoaștere, împlinire, un sens. Și pe aceste aspecte mizează companiile și organizațiile când promovează conceptul de echilibru între viața profesională și cea personală.
A aduce viața profesională în armonie cu tot ceea ce reprezintă existența ta înseamnă să nu ignori viața personală, incluzând aici relațiile, sănătatea, hobby-urile în favoarea muncii, și în același timp înseamnă să nu strângi prea mult stres din cauza că nu reușești să îndeplinești sarcinile de serviciu din cauză că depui mai puțin efort sau amâni lucrurile pe care le ai de făcut.
Ceea ce am observat este că sunt uneori zile în care ne simțim inspirați, iar alteori avem zile în care ne simțim fără energie. Dar chiar și în astfel de situații, putem să avem soluții pentru a nu suferi din punct de vedere profesional.
Din punct de vedere al muncii, frustrarea și supraîncărcarea sunt semne că nu ești în echilibru. Iar semne clare că munca ta este în armonie cu existența ta sunt:
- Nu simți că cererile de la serviciu și obligațiile personale sunt în permanent conflict.
- Poți să îndeplinești cu succes sarcinile de serviciu fără muncă suplimentară.
- Te odihnești suficient, ai un program sănătos în ceea ce privește dieta, sportul.
- Nu te gândești cu groază la ziua de luni.
- Ai timp suficient să te relaxezi și să te bucuri de pasiuni.
-
Simți că petreci timp suficient cu familia și prietenii.
- Nu te gândești la ce ai de făcut la serviciu în afara orelor de lucru.
- Îți iei zilele de concediu.
- Te bucuri de beneficiile pe care le primești de la compania angajatoare: orar flexibil, abonamente la sala.
Și per total, vei trăi un sentiment de liniște și împlinire interioară zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună.
Dacă în schimb simți că munca ta nu este în armonie cu existența ta, ține cont de următorii 5 pași din life design, prin care poți să construiești acest echilibru.
1- Descoperă ce te motivează cu adevărat din punct de vedere profesional. Dacă nu îți place ceea ce faci, dacă nu te împlinește și nu îți dă un sens, dacă semnele de mai sus nu se regăsesc în viața ta, este puțin probabil că vei trăi acel sentiment de liniște și împlinire interioară. De aceea, poate că este un semn că o schimbare de loc de muncă este potrivită pentru tine.
2- Fă-ți un plan. În life design, un punct important e să accepți locul în care te afli. De aceea, empatizeză cu tine și cu ceea ce simți, astfel încât să devii conștientă de locul în care te afli. Care sunt problemele cu care te confrunți și care te dezechilibrează? Petreci multe ore suplimentare la birou? Simți că nu ai niciun control asupra orarului tău? Preiei prea multe sarcini de serviciu și nu poți spune nu? Când îți creezi un plan personalizat despre cum anume să abordezi aceste probleme, vei putea experimenta și descoperi exact acele lucruri care te vor ajuta să aduci armonie în viața ta.
3- Creează-ți un ritual prin care să delimitezi în mod clar orele de muncă și orele din afara muncii. Acest pas este valabil în primul rând pentru acelea dintre voi care lucrează de acasă. De când cu munca de acasă, sărim efectiv din pat pe scaun și uneori de pe scaun în pat. Nu mai reușim să facem o trecere sănătoasă între orele petrecute muncind și orele de relaxare. De multe ori, ne trezim că lucrăm mai mult decât normal și ne apucă ore târzii pentru a răspunde la acele email-uri la care nu am răspuns mai devreme.
a) Creează un program, mai ales dacă ai un program flexibil. Verifică-ți calendarul la începutul fiecărei săptămâni. Și setează-ți programul din calendarul de la birou în funcție de orele în care vei fi disponibilă. Dacă știi că marți începi la ora 10 programul, setează că până la ora 10 vei fi out of office și ține-te de acest lucru. Dacă miercuri termini programul la ora 17.00, atunci setează că după ora 17.00 ești out of office și ține-te de acest lucru. Vei face programul tău vizibil și transparent pentru toată lumea și în acest fel vei trasa limite sănătoase.
b) Pregătește-te de muncă. Încearcă să îți iei acel timp să te pregătești ca și când mergi la birou, chiar dacă lucrezi de acasă. Nu sări din pat direct pe scaun, chiar dacă este mai comod să lucrezi în pijamale. Mai degrabă creează-ți o garderobă pe care să o folosești pentru orele de lucru, chiar dacă lucrezi de acasă. Mental, prin acest obicei, îți vei crea acele ancore care vor delimita orele petrecute muncind de cele petrecute în afara muncii.
c) Planifică în fiecare zi activități pentru timpul din afara orelor de muncă. Astfel, nu vei fi tentată să rămâi conectată la birou. Mai ales acum în vacanța copiilor, pentru acelea dintre voi care au copii, este foarte ușor să fii tentată să muncești mai mult, pentru că brusc ai mai mult timp pe care nu știi cum să îl umpli.
4- Ia pauze. Pauzele mici în timpul orelor de lucru sau chiar o zi liberă în timpul săptămânii, din când în când, sunt esențiale în a păstra această armonie în viața ta. Despre mine, un obicei pe care îl am și mă încarcă foarte mult cu energie este să-mi iau liber uneori lunea, nu (doar) pentru treburi administrative, ci pentru a mă bucura de lucrurile care îmi plac, în liniște: o plimbare în natură, o cafea băută într-un loc frumos, câteva ore petrecute citind.
5- Ascultă-ți corpul. Fii atentă la semnele care arată că te epuizezi. Semne că te epuizezi vei primi de la corpul tău. Durerile de cap, de stomac, problemele cu somnul, lipsa de interes, oboseala sau problemele de concentrare ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Atunci cel mai probabil ai nevoie de pauze conștiente și de deconectare.
Work-life balance nu înseamnă așadar un echilibru perfect 50/50 între viața profesională și viața personală. Înseamnă să găsești armonia ta în ceea ce privește munca, familia, prietenii, hobby-urile, sănătatea și grija față de tine, ținând cont de fiecare etapă din viața ta.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.