O temă recurentă în discuțiile cu clientele mele este lipsa acțiunii în ceea ce privește scopurile personale. Cele mai multe știu ce își doresc, au planul și pașii pe care trebuie să îi urmeze, fie în viața personală, fie în viața profesională, cele mai multe știu care sunt beneficiile dacă acționează zi de zi, totuși atunci când ajung să acționeze conform pașilor stabiliți, se opresc. Amână. Și acest lucru se întâmplă zi de zi, provocând frustrare, neîncredere în propria persoană. Fie că e vorba că își doresc să facă pasul următor în carieră, fie că e vorba să ajungă într-un echilibru în ceea ce privește viața personală și cea profesională, fie că e vorba să aibă mai multă grijă de ele ori prin sport, ori prin a merge la masaj, ori printr-un ritual zilnic de îngrijire, fie că e vorba că vor să citească mai mult sau să înceapă un jurnal, pur și simplu amână.
Energia ta este la minim și lucrurile pe care ți le dorești pentru tine nu mai par așa de importante. Totuși nimic nu te-ar opri să găsești încă multă energie dacă oamenii din jur ți-ar cere ceva în acel moment. Vei găsi energie infinită pentru a îi ajuta pe ceilalți, dar vei sfârși epuizată când va veni rândul să te ocupi de acele lucruri pe care le plănuisei pentru tine. Sună cunoscut? Este un scenariu care se repetă zilnic și la tine? La sfârșitul zilei vei spune: “de mâine”. Sau îți vei spune că începi în septembrie, la anul, după ce mai cresc copiii, după ce se termină perioada aceasta complicată de la serviciu. Și găsești permanent motive pentru a amâna.
Probabil că dacă te-aș întreba chiar acum ce îți dorești cel maim ult ai spune “tiiiiimp”, pe lângă probabil bani, libertate și sănătate. Și cred că mulți oameni își doresc aceste lucruri. Motivele din spate sunt, însă, personale. Poate îți dorești timp și bani pentru că ai vrea să petreci mai mult timp cu copiii și să fii mai prezentă în viața lor. Poate îți dorești sănătate, să mănânci sănătos, să faci sport să fii în formă pentru a te bucura de familia ta mulți ani de acum încolo. Poate îți dorești libertate, nu un job 9-5, pentru că ai vrea să călătorești mai mult.
Sunt teme recurente în viețile noastre: timp, bani, libertate și sănătate, pentru că se vorbește foarte mult despre ele peste tot. Însă ce nu se spune în timp ce se vorbește despre aceste teme recurente, este că ele nu se realizează peste noapte. Ele reprezintă recompensa îndepărtată pentru efortul pe care îl depui zilnic. Și de foarte multe ori acest punct îndepărtat ne copleșește, mai ales pentru că ne dorim rezultatele imediat. A avea răbdare în aceste timpuri în care totul pare că se întâmplă peste noapte devine din ce în ce mai greu.
Iar dacă ne dorim doar rezultatul final este posibil ca acesta să nu vină dacă nu alegem să acționăm în fiecare zi. Vorbeam acum ceva timp cu o prietenă și mi-a rămas ceva în minte din ceea ce mi-a spus: “am ajuns să consider vacanță orice perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă, în care nu mă joc cu mașinuțele și nu gătesc.”. Nu îi plac cele două activități, însă modul ei de a se raporta la toate celelalte momente vine dintr-o bucurie interioară, nu din frustrare. Nu are posibilitatea de a avea multe vacanțe și nici ajutor cu cel mic în afara soțului. Ar putea spune “o să fie mai bine când o să crească băiatul”, dar nu se pierde în această idee, ci își transformă cu bucurie chiar și mersul la înghețată într-o mini vacanță.
Contează foarte mult cum anume te raportezi la timp, bani, libertate și sănătate chiar în acest moment. De câți bani ai nevoie pentru a te simți liberă chiar acum? De cât timp ai avea nevoie pentru a simți că petreci suficient timp cu copiii chiar acum? Ce înseamnă să ai grijă de sănătatea ta chiar acum?
Asta nu înseamnă că nu te mai gândești la scopul final, dar dacă este prea îndepărtat, el se va pierde în activitățile de zi cu zi, care devin mult mai importante. Este mult mai ușor să simți că faci ceva azi, că te simți utilă, că ajuți, decât să faci ceva care ar putea să aibă un impact undeva în viitor, pentru care nu vezi o recompensă imediat.
Succesul are câteva ingrediente de bază, consistența și perseverența, să generezi idei și să acționezi zi de zi. Suntem programați să numim succes ceva măreț. Însă cum ar fi să numești succes micile victorii pe care le ai zilnic? Poate fi și faptul că reușești să incluzi 10 minute de sport în calendarul tău zilnic. Asta după ce ai reușit să identifici care sunt acele activități care îți consumă energie și cele care îți dau energie și să îți aranjezi calendarul astfel încât să simți cu adevărat bucurie că poți să ai acele 10 minute de sport pentru tine. Și uite câte lucruri vei fi realizat deja. Acestea sunt acele mici victorii care îți vor reprograma modul în care gândești și te vor face să îți spui “da, se poate chiar de azi”.
A acționa pentru propriul scop este dificil când se ivesc multe alte urgențe și priorități. Dar o să îți zic însă un adevăr trist. Chiar dacă acționezi sau nu acționezi, timpul oricum trece. Și cu cât trece mai mult timp și nu vei acționa, va crește și frustrarea ta, iar încrederea în tine va avea de suferit, pentru că vei simți că nu ești în stare.
Așa că dacă timpul oricum trece, de ce nu ai începe să acționezi din acest moment? Iar dacă nu ai idee cum să începi să acționezi pentru că te copleșesc în continuare treburile zilnice, lipsa de energie, epuizarea, ce zici de o trecere în revistă a activităților zilnice și a nivelului de energie pe care îl ai când faci fiecare activitate? Când o să faci ordine și curățenie în programul tău zilnic o să vezi cum se ivește acel spațiu pentru cele 10 minute pe care să ți le dedici ție.
Te provoc cu 3 întrebări din life design care să te ajute să descoperi unde te afli chiar în acest moment:
Care sunt activitățile care îți consumă energia zilnic?
Care sunt activitățile care îți dau energie zilnic?
Ce te oprește să ceri chiar acum ceea ce ai nevoie pentru a avea cele 10 minute pentru tine zilnic?
Din lucrul de până acum cu clientele mele, am înteles că există trei lucruri esențiale de a crea contextual propice pentru a acționa:
-
- Clarifică-ți scopul. Ce mă ajută pe mine cel mai mult este să am un plan vizual: un vision board pe termen lung sau parțial lung. La mine funcționează cam pe un an de zile, însă sunt persoane la care funcționează pe 3 ani, mai ales când planul respectiv implică studii de lungă durată. Când desenezi de unde pleci și unde vrei să ajungi într-un an de zile, incluzând aspecte din toate ariile importante pentru tine: carieră, relații, sănătate, timp, libertate, vei deveni mai conștientă de ceea ce îți dorești. Și nu doar atât. Vei deveni conștientă de ceea ce este necesar să ajungi acolo, vei genera idei mult mai des și le vei atașa pe vision board-ul tău. Îți spuneam că un ingredient esențial în a atinge succesul este să generezi idei. Un plan vizual te va ajuta să generezi idei des și constant. Și vei putea include și zile de vacanță fără să te simți vinovată.
- Pornind de la scop, setează-ți obiective mai mici și pași clari pe care poți să îi faci timp de o săptămână sau două. De exemplu: Vreau să am mai multă energie pentru a mă bucura de cele 10 minute pentru mine zilnic. Atunci identifică zilnic, timp de o săptămână sau două, ce anume îți consumă energia și care sunt activitățile care te energizează. După ce le identifici, vei putea lua decizii conștiente despre cum poți optimiza calendarul tău, astfel să incluzi cele 10 minute pentru tine zilnic.
- Construiește-ți un grup de suport, oamenii potriviți care te pot sprijini, încuraja pentru a merge mai departe cu planul tău. Dacă tu vrei să lucrezi la planul tău, iar cei din jur se gândesc mai degrabă la vacanță și distracție, este foarte probabil să fii distrasă de la drumul tău. Dacă cei apropiați critică mai degrabă ceea ce vrei să faci în loc să te susțină, o să simți mai puțină energie și entuziasm să mergi mai departe. De aceea ai nevoie de oamenii potriviți lângă tine, care te pot inspira și te pot încuraja. Cred cu adevărat că un coach sau un mentor, care să ți se potrivească, te poate ajuta, cel puțin la început pentru a-ți clarifica pașii. Munca efectivă tot a ta va fi, dar un grup de suport, un coach sau un mentor te va putea ajuta să rămâi concentrată pe scopul tău.
Deci hai să recapitulăm, începe să acționezi astăzi. Dacă te simți epuizată la sfârșitul zilei, primul pas este să faci ordine și curățenie în propriul calendar. Identifică activitățile care îți consumă energie. Identifică activitățile care îți dau energie. Timp de două săptămâni. Apoi, fă ordine și curățenie. Vei vedea cum vor dispărea anumite activități sau se vor diminua și cum vei crea spațiu pentru cele 10 minute pe care să ți le dedici ție. E timpul să adaugi cele 10 minute în calendar ca să nu uiți de ele.
Apoi, după ce reușești să te ții de noul program măcar 20 de zile, este timpul pentru noua etapă. Creează-ți vision board-ul, de unde pleci și unde vrei să ajungi în 6 luni, 1 an sau 3, cum e mai ușor pentru tine. Apoi, setează-ți obiective mici și pași clari săptămânal. Iar la sfârșitul fiecărei săptămâni, nu uita să te bucuri de micile victorii pe care le-ai obținut ducând la bun sfârșit obiectivele setate.
Și uite așa, aproape pe nesimțite, începi să acționezi, iar frustrarea și neîncrederea în propria persoană încep încet, încet să dispară.
Pe data viitoare.
Cu ❤️, Raluca
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.