Toată viața mea mi-a plăcut eficiența: să am o rutină, un program organizat, să adresez problema ședințelor care durează mai mult decât este planificat în calendar, să fiu punctuală. Totul ca să am o alocare eficientă a timpului, astfel încât să pot integra tot ceea ce am de făcut în programul meu. În ultimul an, am făcut chiar mai mult decât atât, și am aplicat eficiența chiar si asupra micului meu dejun si prânzului care erau de multe ori aceleași tocmai ca să nu stau foarte mult să mă gândesc și să pierd timp prețios.
Mi-am dat seama că e prea mult când și în momentele petrecute cu familia, în loc să mă relaxez, creierul meu râșnea în continuu idei, multe idei și mai multe idei. Totuși eram fericită că devenisem eficientă, reușisem să integrez toate prioritățile mele în calendar: educația, sănătatea și sportul, familia și relațiile, munca.
Când a început însă vacanța copiilor creierul meu a început să refuze să mai producă idei, să mai gândească. Era un vid, un dor de ducă. Eficiența timpului pe care mi-o creasem nu mai funcționa, timpul era acolo, programul era acolo, dar eu nu mai eram.
Atunci mi-am dat seama că e nevoie să fac ceva pentru a îmbina dorul de vacanță cu lucrurile la care vreau să lucrez zi de zi, ca să liniștesc creierul care intrase parcă în vacanță neanunțat.
Pasul pe care l-am făcut a fost redesenarea rutinei și activităților pe timp de vară. Să pornesc din locul în care mă aflu și să găsesc bucurie și energie în timpul pe care îl petrec zilnic atât făcând lucrurile zilnice, plus să simt și o bucățică de vacanță în fiecare zi.
1.Redesenează calendarul zilnic.
Am pornit de la redesenarea calendarului zilnic. Dacă ești atentă la modul în care e structurat calendarul tău de la birou o să realizezi că aproape toate ședințele durează jumătate de oră sau o oră. Programul de lucru este cel mai probabil 8-5 sau 9-6, iar între 12 și 1 ai pauza de masă. Există aceste reguli și mulți țin cont de ele în jobul de zi cu zi. Dar dacă ai nevoie doar de 15 minute pentru un meeting în loc de jumatate de oră? Sau dacă dorești să iei pauza de masă la ora 3 în loc de ora 12? Există niște reguli nescrise ale timpului – vederi fixe despre când ar trebui să se întâmple lucrurile și cât ar trebui să dureze.
Dar, dacă ai un program flexibil, de ce nu ai putea reconfigura altfel calendarul tău zilnic, mai ales vara, în funcție de nevoile punctuale, astfel încât să aduci vacanța mai aproape de tine în fiecare zi? De ce nu ai începe programul la 7 și ai termina la 4, iar de la 4 să simți că ești în vacanță: să mergi la piscină sau la masaj sau pur și simplu să bei o limonadă răcoritoare în timp ce citești o carte?
2. Redesenează activitățile.
Din experiența mea, un alt lucru care ajută mult pentru a recăpăta bucuria de a face lucruri este să am timp să lucrez la ceva ce îmi place în mod neîntrerupt. Să am timp să creez, să descoper, să las mintea să rătăcească în voie. Probabil că nu vei putea face acest lucru cu toate activitățile tale, dar dacă ai alege în această vară 1-2 activități de la birou care te încarcă de energie și pentru care să nu îți pui un timp limită? Să te lași absorbită de experiență și de starea de flux în care intri, acea stare în care te bucuri la maxim de creativitate, de productivitate, de timpul prezent.
Astfel, o să simți libertatea de a lăsa mintea să rătăcească pentru a descoperi soluții noi și creative, fără să fii îngrădită de un timp limită. Și vei simți din nou energie și motivație.
3. Găsește activitățile cu sens.
Tot din experiența mea, am observat că activitățile cu sens mă încarcă sau reîncarcă. Fie că ajut clienții de la birou, fie că sprijin clientele să își redeseneze viața personală sau profesională, aceste activități cu sens îmi dau energie, mă motivează. De multe ori, alergăm să fim eficiente, să facem cât mai mult pentru a vedea rezultate și beneficii cuantificabile. Privim mai mult valorea economică a timpului în loc să ne uităm și la acele activități semnificative pentru noi.
Dar ia-ți un răgaz pe perioada verii de la a alerga după rezultate și identifică acele activități care îți dau sens chiar dacă acestea sunt în afara locului de muncă. Și așa te vei putea bucura în perioada verii de o îmbinare energizantă și plină de impact a timpului petrecut atât pe activități care trebuie făcute, cât și pe activități semnificative pentru tine.
Uneori organizarea timpului într-un mod cât mai eficient poate deveni dușmanul tău, te poate secătui de energie și de motivație, chiar dacă îți place în continuare ceea ce faci, mai ales în perioada verii când zilele călduroase sunt multe și uneori nesfârșite.
Dar, pe perioada verii, dă-ți voie să redesenezi activitățile și programul cu aceste 3 idei. Dacă ai program flexibil, verifică dacă poți să îl planifici în așa fel încât să ai câteva ore zilnic în care să simți că aduci vacanța mai aproape de tine, iar astfel o să fii mai relaxată și odihnită.
Alege 1-2 activități pe care să nu le planifici strict în calendar, ci pe care poți să le îmbrațișezi și de care te poți lăsa absorbită, astfel încât să simți la maxim creativitatea și energia ideilor noi.
Integrează în timpul tău acele activități care îți dau sens pentru că ele te vor motiva și așa îți vei regăsi bucuria de a duce la bun sfârșit ceea ce ai de făcut.
Redesenează așadar vara ca pentru sufletul tău, astfel încât să nu îți lipsească energia și motivația, relaxarea și odihna.
Zile frumoase.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.