Nu știu dacă tu ai vorbit cu familia ta, când erai copil, adolescent sau tânăr adult, despre tranziții din viață. Adesea, cel mai probabil, ai lăsat lucrurile să se întâmple, influențat fiind de tradiții sau de societate: ai făcut o școală, te-ai angajat, te-ai căsătorit poate, ai avut un copil sau mai mulți, ai schimbat joburi, ți-ai cumpărat o casă, ai trecut de la 20 de ani la 30, apoi la 40 și tot așa. Toate acestea sunt tranziții, adică schimbări în ceea ce privește rolul, responsabilitățile sau obiceiurile, care ți-au cerut sau te-au forțat să te adaptezi la contexte noi în viață. Te-ai trezit în tăvălugul vieții, uneori poate ți s-a părut dificil de dus totul, dar ai intrat în joc.
Uneori tranzițiile vin cu mult stres interior și sentimente copleșitoare, alteori pot fi depășite mai ușor. Tranzițiile au un impact atât pozitiv, de exemplu nașterea unui copil, cât și negativ, de exemplu pierderea unui loc de muncă. De cele mai multe ori, pregătirea ta mentală și suportul exterior pe care ți-l creezi sunt cei doi factori care te ajută să faci față mai ușor acestor schimbări.
Tipurile de tranziții în viață sunt:
- Anticipate. Schimbările anticipate sunt cele pe care le aștepți sau cele pe care le-ai planificat. Sunt acele schimbări la care deții un anumit control și ai timp să te gândești la ele și să decizi cum să acționezi. De exemplu când aplici la un job sau când termini liceul sau facultatea.
- Neanticipate. Acest schimbări te iau prin surprindere. Cel mai probabil nu te-ai pregătit în prealabil pentru ele. De exemplu: concedierea sau o sarcină neprevăzută.
- Schimbările care nu se mai întâmplă, deși te-ai gândit la ele. Sunt acele tranziții pe care le-ai anticipat, planificat, dar care nu se întâmplă din diverse motive. De exemplu, poate nu ai copii, deși ai planificat întotdeauna că o să ai sau nu te căsătorești niciodată deși ai visat întotdeauna la acest lucru.
Indiferent că sunt produse de evenimente anticipate sau neanticipate, că sunt schimbări interne sau externe, alese de tine sau nu, tranzițiile au un impact profund la nivel individual. Cele mai comune tranziții în viață includ începerea școlii, terminarea școlii sau facultății, angajarea, căsătoria, a deveni părinte, pensionarea. În general, de ele vorbim cel mai mult. Mai sunt și altele și vreau neapărat să le numesc pentru că atunci când devii conștient de ele, de implicațiile pe care le au asupra ta, faci un prim pas în a îți fi mai ușor.
- Un prag de vârstă. Pragurile de la 18 ani, 30, 40, 50 sau 65 de ani, vârsta tipică de pensionare, pot marca schimbări semnificative în viața ta, atât la nivel profund interior, cât și în exterior.
- Mutarea cu un partener poate aduce energie și nou în viața ta, dar înseamnă și schimbări și ajustări pe care le vei face programului și stilului de viață pentru a îl include și pe celălalt.
- Criza existențială. Schimbări fundamentale în cine ești pot apărea de-a lungul vieții. Una dintre cele mai cunoscute este criza vârstei mijlocii, când poți să reevaluezi credințe și valori personale și chiar poți să schimbi direcția cu totul.
- A deveni părinte generează schimbări în ceea ce privește programul de somn sau programul de muncă sau vine cu modificări la nivel de identitate pe măsură ce te îmbarci în rolul de părinte. Mai multă responsabilitate, dubii dacă ceea ce faci este bine sau suficient.
- Promovarea la locul de muncă poate avea un impact semnificativ în ceea ce privește orele de lucru petrecute la birou sau în stilul de viață. Poate veni cu mult entuziasm, dar și cu frustrare dacă orele de lucru se prelungesc.
- Părăsirea corporației pentru intrarea în antreprenoriat care te poate provoca la nivel interior pentru că e nevoie să te obișnuiești să fii disciplinat sau să schimbi stilul de viață.
- Mutarea într-un alt oraș sau țară vine cu provocarea de a te integra în comunitate și de a găsi acele lucruri de bază care înainte nu îți dădeau bătăi de cap: doctor, școală, grădiniță, alte utilități.
- Schimbarea carierei. În funcție de natura schimbării, aceasta poate însemna schimbări in programul de lucru, în sarcinile de serviciu, în cât de împlinit te simți cu noua direcție.
- Divorțul duce la multe schimbări atât interioare(stres, anxietate, adaptarea la viața de unul singur), cât și exterioare, ale stilului de viață, provocări la nivel financiar.
- Provocările legate de sănătate pot duce la schimbări în stilul de viață, la dificultăți la nivel financiar, la dificultăți la nivel fizic.
- Pierderea locului de muncă. Schimbările financiare generate de pierderea locului de muncă produc modificări în stilul de viață pentru adaptarea la noul nivel de venit. Dar, de asemenea, tot pierderea unui loc de muncă te poate face să încerci ceva nou pe care nu l-ai fi încercat niciodată daca ai fi rămas la locul de muncă anterior.
- Pensionarea schimbă programul de la ceea ce a fost probabil un 9-5 la libertatea de a petrece zilele oricum.
- Cuibul gol. Când părinții se trezesc cu casa goala când copiii au crescut și au plecat din casa părintească pot trăi un sentiment de durere și pierdere.
Tranzițiile în viață nu sunt simple, ele pot veni cu încărcătură emoțională puternică pentru că e nevoie să faci față unor situații pe care nu le-ai mai întâlnit până acum în viața ta.
Aproape toate schimbările aduc cu ele durere și sentimentul de pierdere a ceva ce este familiar, chiar daca schimbarea este pozitivă. Tranzițiile produc nesiguranță, anxietate, și pot duce la sentimente de izolare.
Dar de ce este atât de greu să faci față tranzițiilor?
- Din cauza rutinei. Oamenilor le plac obiceiurile și rutina. Dezvoltarea unor noi obiceiuri ia timp și răbdare.
- Din cauza durerii. Orice schimbare fie ea și pozitivă aduce durere, sentimentul de pierdere a ceva vechi și familiar și confortabil. Nu ți s-a întâmplat să obții un loc de muncă mult dorit și totuși să simți durere la tranziția de la vechiul loc de muncă la cel nou?
- Necesită roluri noi. A te adapta la roluri și responsabilități noi este dificil. Tranzițiile în viață nu vin cu un manual de funcționare. După cât timp ți-ai asumat pe deplin rolul de părinte incluzând schimbările interioare legate de acceptarea că nu mai ai același stil de viață, că programul de somn s-a schimbat, că nu mai te vezi la fel de mult cu prietenii sau nu mai călătorești la fel de mult?
Implică o anxietate crescută. Se întâmplă mai ales în rolurile noi, când nu știi dacă ceea ce faci este bine sau suficient.
Cum spuneam la început, probabil că și tu ca și mine, nu ai prea vorbit de aceste tranziții din viață și despre ce implicații emoționale produc ele. Pur și simplu ai lăsat viața să se întâmple, ceea ce nu este un lucru rău. Poți, însă, să alegi să te pregătești, măcar parțial, pentru aceste schimbări. Adică de câte ori nu spui, „lasă că o să văd eu cum o să mă descurc”. Și bineînțeles că o să te descurci. Dar cu ce preț?
Imaginează-ți cum te vei simți dacă în urma unei tranziții în viața ta, tu ești deja pregătit, ai vorbit despre schimbări, ai prevăzut o parte din implicații, ai deja un plan făcut. O să ai mai multă încredere în tine și un sentiment de împlinire că reușești să depășești mai ușor obstacolele care vin o data cu schimbarea majoră.
Iar dacă alegi să te pregătești pentru aceste momente, un bun tovarăș de drum este Life Design-ul. Ce face foarte bine Life Design-ul este exact acest lucru: te pregătește să traversezi etapele de tranziție din viața ta pentru că te ajută să dezvolți o mentalitate orientată spre soluții și vei fi din ce în ce mai deschis la experimentare și adaptare.
Dacă anticipezi o schimbare majoră în viața ta și vrei să afli 10 modalități de a face față tranziției, cere-mi newsletter-ul: .
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.