-
Nesiguranța în ceea ce privește următorul pas. Cum ar trebui să arate următorul pas în viața profesională? Ar trebui să fac o schimbare sau mă văd, peste 20 de ani, încheind cariera din rolul în care sunt? Până acum îți era destul de clar care sunt pașii pe care trebuie să îi faci, dar acum parcă lipsește o viziune clară asupra viitorului.
-
Echilibrul între mulțumire și ambiție. Ești în etapa de tranziție între sentimentul acut de ambiție și dorința de recunoștință și mulțumire pentru lucrurile pe care le-ai realizat. Și îți este greu să împaci aceste sentimente. Vrei să faci, vrei să și stai. Dar experiența din anii trecuți ți-a arătat că prin ambiție și agitație ai crescut și ai făcut toate lucrurile.
-
Îngrijorare legate de vârstă și de schimbări mentale și fizice. Probabil că simți că nu mai ții pasul cu cei tineri, că în comparație cu acum 10-20 de ani nu mai ești la același nivel de energie și putere.
-
Schimbarea motivației. Poate ce te-a motivat a fost dorința de a le oferi copiilor o educație și o viață bune. Sau te-ai străduit să crești atât personal, cât și profesional să-ți demonstrezi ție sau celor din jur că poți. Si ai putut. Dar acum că ai reușit, de unde îți mai iei motivația? De unde o să îți iei motivația în 5-10-15 ani? Nu mai ai nimic de demonstrat, nici ție, nici celor din jur.
Trăiești o etapă de tranziție în care ai sentimente contradictorii și oscilezi între a face lucrurile așa cum le-ai făcut până acum și a nu continua în același fel.
Imaginează-ți cum ar arăta viața ta dacă ai găsi căi noi de a te auto provoca si de a crea impact în timp ce simți mulțumire pentru călătoria pe care ai parcurs-o deja. Cum ai traversa această etapă având claritate și un scop?
Iata 10 tehnici din life design care te-ar putea ajuta în această etapă.
- Îmbrățisează schimbarea motivației. Poți face schimbarea perspectivei când realizezi că ceea ce te motiva acum 5 -10 -15 ani nu te mai poate motiva acum. Reflectează la ceea ce te motivează acum. Scrie 5 lucruri care te motivează acum: poate a face o diferență în mediul de lucru actual, a fi mentor pentru cei din jur, sau poate explorarea unei noi arii de interes.
-
Echilibrează sentimentul de mulțumire cu ambiția. Redefinește ceea ce înseamnă succes pentru tine. Este posibil să fii mulțumit în timp ce ești ambițios? Poți să apreciezi ceea ce ai realizat până acum în timp ce rămâi deschis la noi oportunități? Mulțumirea nu înseamnă a te complace în situația în care ești; mulțumirea poate coexista cu dorința de creștere. Scrie ce înseamnă succes pentru tine în acest punct din viața ta, nu ce însemna acum 10 ani.
-
Crește-ți inteligența cristalizată. Folosește-te de experiența pe care ai acumulat-o, așa se definește inteligența cristalizată. Recunoaște valoarea înțelepciunii și experienței acumulate în decursul acestor ani. Folosește-te de experiența ta pentru a fi mentor pentru tinerii profesioniști, pentru a îi învăța. A împărtăși din cunoștințele tale poate fi la fel de împlinitor ca atunci când urci munți din punct de vedere profesional. Scrie 5 lucruri pe care le-ai învățat și pe care le poți împărtăși cu entuziasm celor din jur.
-
Explorează căi noi. Privește dincolo de rolurile standard din organizația în care lucrezi. Care sunt cele care ar îndeplini nevoia de provocare și învățare? Poate consultanța, poate implicarea în proiecte din comunitate, poate a scrie și a vorbi despre industria în care activezi. Scrie 4 lucruri pe care și-ar plăcea și te-ar tenta să le explorezi.
-
Integrează Învățarea în viața ta. Adaugă învățarea de lucruri noi în rutina ta zilnică.: workshopuri, cursuri noi, conectează-te cu alți profesioniști din același domeniu. Care este cursul la care ai vrea sa participi in următoarele 6 luni?
- Abordează proactiv etapa de vârstă în care te afli. Schimbă perspectiva din „pe vremea mea” în „ce valoare aduc acum”. Scoate în evidență experiența acumulata, creșterea continuă și adaptabilitatea ca factori care au contribuit decisiv în creșterea ta ca om și profesionist. Scrie 10 lucruri pe care le știi acum și nu le știai acum 10 ani, atât ca om cât și ca profesionist.
-
Găsește un echilibru nou. Experimentează abordări noi, metode diferite pentru a echilibra impulsul de a intra în provocări noi și dorința de a menține o sănătatea fizică și mentală optime. Scrie 3 moduri prin care să evaluezi orice provocare nouă în care intri ținând cont de sănătatea fizică și mentală.
-
Reflectează și planifică. Setează intenții clare. Ce ai obținut până acum? Ce dorești să obții de acum încolo? Setează obiective clare pentru următoarea faza a carierei și vieții tale. Setarea de obiective clare poate include repere pentru creșterea personală, dezvoltarea profesională sau impact pe care vrei să îl ai asupra celorlalți. Scrie 3 obiective clare pentru faza următoare a carierei și vieții tale și cam care e intervalul de timp pentru a le atinge.
-
Angajează-te într-un proces de auto descoperire. Explorează interesele personale. Ce activități te pasionează și nu ai avut timp să le explorezi până acum? Poate include orice, artă, muzică sau a fi la curent cu noile tehnologii sau cauze sociale. Creșterea personală în oricare din aceste domenii îți poate îmbogăți și viața profesională pentru că vei putea vedea oportunități noi pe care până acum poate nu erai echipat să le vezi.
-
Creează un grup de suport. Construiește relații cu mentori și colegi care îți pot oferi diverse perspective și sprijin. Angajarea în conversații semnificative cu ceilalți îți poate aduce idei noi și oportunități de creștere. Care sunt oamenii cu care poți avea conversații semnificative?
Acestea sunt 10 modalități care te pot ajuta să îți onorezi experiența și înțelepciunea dobândite de-a lungul timpului în timp ce explorezi ce te motivează în următoarea etapă din viață.
Viața este ca un laborator în care faci diverse experimente. Înainte de a experimenta, află mai întâi ce înseamnă pentru tine viața și munca. Creează, apoi, rutina sănătoasă care te ajută să pui în practică descoperirile tale.
Descoperă întrebările care te ajută să conturezi viziunea despre viață și despre muncă.
Descoperă un mod practic de a crea o rutină sănătoasă.